Chůze naboso podruhé – její výhody a nevýhody

Už dříve jsme se tu bavili na téma chůze naboso. Tento nově vznikající trend má spoustu výhod, které se odrážejí především na zdraví jedince, ale také může mít i svá úskalí. Rozebereme tedy další výhody bosé chůze, kam se jít takto projít, ale podíváme se také pro koho není chůze naboso vhodná a proč.

Chůze naboso skýtá zdravotní pozitiva, mezi něž patří pohoda, odstranění bolestí, přírodní masáž nohou, změna držení těla. Odpočinek od teplého a vlhkého prostředí uzavřených bot může působit jako prevence plísňových onemocnění kůže nohou. Kromě pozitivního vlivu  na držení těla a přirozené masáže chodidel podložkou vyzdvihují fakt, že chůze na boso prostřednictvím odstranění překážky  mezi námi a zemí dodává  výletu další rozměr. Můžeme vnímat  teplotu a materiály povrchu cesty.

186134470

Kam vyrazit naboso?

Po celém světě vzniká spousta parků a stezek určených přímo pro chůzi naboso:

– Kovářov: zážitkový park Zeměráj

– Naučná stezka Gruň ve starých Hamrech

– V Nových Hradech najdete tzv. Kneippovací chodníky

 

Chůze naboso neznamená vždy a pro všechny jen samá pozitiva.

I přes výčet pozitivních efektů pro lidský organismus má chůze na boso i svá rizika. Není vhodná například pro diabetiky, kterým se každé případné poranění kůže nohou velice těžko hojí. Také není vhodná pro lidi, kteří mají nějaké onemocnění pohybového aparátu. Zde se samozřejmě nejedná o brouzdání se v trávě nebo písku, problém může způsobit běh nebo dlouhé výlety.

Jak na chůzi naboso? Aneb začínáme:
stezky-bose-nohy

Pokud se chceme chůzi naboso věnovat více, než jen prostřednictvím krátkých procházek, je potřeba si na tento druh pohybu zvykat postupně, začínat ve vhodném počasí, a ze začátku volit kratší a vhodné trasy. Ideálním povrchem je trávník, hlína, prostě měkčí a pokud možno ne kamenité podloží. Řekněme si to upřímně, pro asfalt jsou dobré boty (jako) dělané. Také je dobré nosit s sebou nějakou pohotovostní obuv pro případ, že by se pro nás stala chůze na boso časem nepříjemnou.

 

Zdroj informací ZDE

 

0 Komentáře

Komentujte

Chcete přidat komentář?
Zde můžete!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *