Co pro své klouby můžeme udělat v mládí?

Klouby máme jenom jedny, a pokud je chceme zachovat pohyblivé co nejdéle, měli bychom je hýčkat i v mladém věku. Možná si říkáte – jsem mladý, klouby mě nebolí, není potřeba o ně nijak pečovat. Prevence je ale základem dlouhého života bez bolesti. Abyste ve stáří neměli výčitky, připravili jsme si pro vás pár tipů, které je potřeba mít v mládí na paměti.

Při sportu své tělo nepřetěžujte!

Nesnažte se své tělo porazit! To není cílem rekreačního sportu. Každý z nás má radost z překonané laťky, ale nic se nemá přehánět. Přetěžováním se při sportu mohou pomalu, ale jistě poškozovat vaše klouby. O to spíš, nemáte-li perfektně zvládnutou techniku. Pokud chcete i nadále zvyšovat svoje tempo, ujistěte se, že děláte pohyb správně a neškodíte svým kloubům.

Pobolívají vás klouby? Mějte se na pozoru!

Jdete si sem tam zaběhat a po sportu vás pobolívají kolena nebo kyčle? Nebo se bolest dostavuje při jakémkoli pohybu? Možná se vám vaše tělo snaží naznačit, že něco není v pořádku. Zvolněte a zjistěte, jaký pohyb vašemu tělu nedělá dobře. Ne každé tělo je totiž stavěno na každý druh sportu. Důležité je se nepřepínat a pomalu při sportu přidávat na intenzitě. Pomoci může i dostatečné protažení před každou sportovní aktivitou. Pokud kloub stále bolí, navštivte svého ortopeda.

Máte ideální obuv?

Teď nemáme na mysli jen tu sportovní, ale také tu pracovní a každodenní, ve které trávíte většinu volného času. Ta by měla splňovat určité požadavky – například vložka do bot by neměla být plochá, ale klenutá. Důležitá je i samotná klenba nohy, kterou si můžete nechat u specialisty změřit. Podstatná je také velikost a kvalita obuvi. Pokud vás ženy klouby bolí, zkuste co nejméně nosit podpatky, které mohou vašemu stavu ještě více uškodit.

Věnujte dostatek času odpočinku

Po každém sportu i náročném dnu dejte svému tělu čas na oddych! Vaše tělo potřebuje čas na regeneraci a načerpání nové energie. Pokud odpočinek podceníte, může se vám to vymstít v následném vyčerpání organismu. Pokud tělo nemá dostatek energie, je pomalejší a hrozí, že se můžete snáze zranit.

Myslíte i na prevenci?

Pokud už nyní víte, že své klouby přetěžujete, dopřejte jim pořádnou výživu! Pro regeneraci kloubní chrupavky můžete podstoupit i ošetření PRP, které je založeno na aplikaci vlastní autologní krevní plazmy bohaté na krevní destičky. Takto můžete předejít bolesti kloubů a odsunout ji na vedlejší kolej.

0 Komentáře

Komentujte

Chcete přidat komentář?
Zde můžete!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *