Jak dlouho se hojí zranění?

Stačí chvilka nepozornosti a je to tady – pád, nehezká zlomenina či pořádně natlučené koleno. Ať už jste si ublížili při sportu, práci nebo se léčíte třeba po dopravní nehodě, určitě vás zajímá, jak dlouho taková léčba trvá. A existuje vůbec způsob, jak léčbu urychlit?

Záleží na mnoha faktorech

Mějte na paměti, že každé zranění je určitým způsobem specifické, a proto není vždy jednoduché jednoznačně říci, jak dlouho se určité zranění bude hojit. Záleží na spoustě faktorů – vážnost zranění, regenerační schopnost organismu, technika léčby, poúrazový režim a také rehabilitace. Rozdílnou dobu se bude léčit jednoduchá zlomenina, kterou stačí dát do sádry, a zlomenina, kterou je nutno řešit operační metodou.

Velmi častým úrazem je podvrtnutý kotník. Ten se většinou upraví do tří týdnů. Například taková zlomená ruka se hojí taktéž tři týdny. Po sundání sádry ale léčba nekončí a je potřeba se zaměřit na řádnou rehabilitaci. Právě loketní kloub má totiž největší tendenci k poúrazové ztuhlosti a je zde i riziko omezeného rozsahu hybnosti. Taková zlomenina nohy se hojí asi nejhůře. Její léčba může trvat až čtvrt roku! V té době budou vašimi nejlepšími kamarády asi francouzské hole. Na poraněnou nohu se totiž nesmí došlápnout.

Jak hojení urychlit?

Hojení je velice individuální, jak už bylo řečeno. Záleží na stavu pacienta a také na jeho stáří. U starších lidí totiž dochází k postupnému oslabování obranyschopnosti organismu a zpomalování hojivých procesů. Hojení významně zhoršuje například kouření a vadí také nedostatečná výživa v podobě nevhodné stravy. Regenerace vaziva si žádá vitamíny, zejména C – jeho nedostatek se může projevit právě zpomalenou léčbou ran.

Pokud se i vy trápíte s dlouho se hojícím zraněním nebo chcete zranění urychlit, vyzkoušejte regeneraci pomocí ošetření PRP – založené na autologní krevní plazmě, ze které se oddělí krevní destičky, které fungují jako skvělí buněční opraváři. Zeptejte se i vy svého ortopeda na ošetření PRP od společnosti Regen Lab.

0 Komentáře

Komentujte

Chcete přidat komentář?
Zde můžete!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *