Jak se správně starat o své klouby?

Věděli jste, že bolest a ztuhlost kloubů trápí po padesátce až dvě třetiny lidí? Stačí však pravidelná péče o naše klouby, pohyb, zdravý životní styl a všechny tyto problémy můžeme zahnat do kouta. Připravili jsme pro Vás hned několik tipů, jak se o své klouby starat co možná nejlépe.

Nejdůležitější je strava

Zásadní je pro klouby náš jídelníček. Vše, co jíme, se odráží na kvalitě našich kloubů. Chrupavku tvoří převážně kolagen, který si naše tělo dokáže vyrobit úplně samo. S věkem však přirozená produkce tohoto kolagenu klesá. Je známo, že některé potraviny (například vepřové kůže, hovězí oháňky nebo želé medvídci) obsahují mnoho kolagenu. Snažíte se těchto potravin jíst co nejvíce? Zklameme Vás, konzumace tohoto kolagenu bohužel nestačí.

Jak už bylo zmíněno výše, je to především jídelníček, který ovlivňuje klouby. Aby byly Vaše klouby zdravé a nebolely, potřebují hned několik vitaminů a prvků – vitaminy C, D, dále vápník, hořčík a již zmiňovaný kolagen. Ten je možné do těla dodat vhodnými potravinovými doplňky. Pokud chceme své klouby pořádně zregenerovat, vyplatí se vyzkoušet regeneraci vlastní krevní plazmou bohatou na krevní destičky. Ošetření PRP je tou pravou volbou pro ty, kteří již problémy s klouby mají a chtějí tyto problémy potlačit vysoce účinnou metodou.

Co se stravy týká, z masa byste měli dávat přednost zejména rybám, občas je dobré zařadit maso s vyšším obsahem kolagenu, jako jsou kůže, kuřecí křídla, hovězí kližka nebo oháňka. Výborným zdrojem potřebného vápníku je mléko a tvaroh. Dále Vám prospěje kvalitní kakao, obilné klíčky nebo třeba i droždí.

Nezapomeňte dodržovat pitný režim. Málo vody stojí za zvýšenou únavou, poruchou ledvin, ale i za bolestí kloubů. Pijte zejména čistou vodu, jelikož limonády a džusy jsou velkým zdrojem cukru.

Nezapomeňte na pohyb!

Máte-li sedavé zaměstnání, Vaše klouby tím trpí. Zkuste si alespoň jednou za hodinu udělat pauzu a lehce se projít. Každý jedinec by měl denně ujít nejméně 10 000 kroků. Vyměňte jízdu autem za procházku, po práci si jděte zaběhat nebo zacvičit místo sezení u televize. Věřte, že Vaše klouby Vám za to budou vděčné a ve stáří se Vám odmění.

0 Komentáře

Komentujte

Chcete přidat komentář?
Zde můžete!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *