Jak správně běhat a neničit si klouby?

Běh – jeden z nejpřirozenějších pohybů. Prospívá našemu pohybovému aparátu, cévnímu systému a našemu srdci. Díky běhu se naše tělo dokáže cítit v lepší tělesné kondici a dělá dobře také našim plicím! Někdo si bez běhu nedokáže představit svůj den, jelikož právě běh je ideální aktivitou pro třídění myšlenek. Vše dobré se ale dokáže ve špatné obrátit. Pokud totiž běháte špatně, nebo při běhu pociťujete bolest, není něco v pořádku. Níže zmíněná pravidla bychom měli dodržovat, aby našemu tělu běh neuškodil!

Na co se zaměřit?

Je pravdou, že pravidelný pohyb našim kloubům rozhodně prospívá! Zlepšuje elasticitu a flexibilitu kloubního pouzdra, zpevňuje svaly a vazy a klouby tvoří celkově stabilnějšími. Avšak takto to funguje jen za předpokladu, že své klouby nepřetěžujete a sportujete správně! Proto se často i běžci setkávají s tzv. syndromem běžeckého kolena. Může za něj například nevhodná obuv, nedostatečná rozcvička před samotným během a špatný běžecký styl – tedy nevhodné postavení nohou do X. Nechte si tedy ve specializovaných obchodech poradit, jaká obuv je pro vás nejvhodnější. Pokud už nyní pociťujete bolest kloubů, zeptejte se svého lékaře, zda je právě pro vás běh ideálním sportem.

Pro koho není běh vhodný?

Běh účinně bojuje s nadváhou, vysokým krevním tlakem a také snižuje cholesterol. Avšak běhání opravdu není pro každého jedince. Běhat byste neměli, pokud jste nedávno absolvovali nějakou operaci, po úrazech, po porodu, pokud máte počínající artrózu. Kloubní chrupavka totiž není sama schopna regenerace. Ta je možná jen v případě ošetření, jako například ošetření vlastní krevní plazmou (PRP). Lidé s nadváhou by měli být na pozoru a zpočátku běhat velice opatrně a po dostatečné rozcvičce.

V čem běhání může škodit?

Běhání může znamenat riziko jednostranného přetížení pohybového aparátu. Tělo je v tomto případě náchylnější k úrazům či vzniku artrózy. Při běhu jsou totiž namáhány převážně klouby dolních končetin jako kyčle, kolena a kotníky. Pokud rádi běháte, měli byste provozovat i jiné sportovní aktivity, aby nedocházelo k zatěžování stále stejných kloubů. Vhodné je běh kombinovat třeba s plaváním, jógou nebo posilováním.

0 Komentáře

Komentujte

Chcete přidat komentář?
Zde můžete!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *