Vědci z Brna přišli na to, jak vzniká rakovina prsu a vaječníků

V Česku je každý rok šest tisíc nových případů rakoviny prsu, které podlehnou dva tisíce žen. Karcinom prsu je v nádorech na prvním místě v úmrtnosti žen ve věku od 20 do 54 let. Vědci Masarykovy univerzity a centra ICRC objevili mechanismus, který způsobuje rakovinu prsu a vaječníků. Objev může znamenat významný posun v hledání léku na tyto typy nádorů.

Mimořádné zjištění o tvorbě rakoviny prsu a vaječníků přišlo právě z brněnské Masarykovy univerzity. Informoval o tom také jeden z nejprestižnějších světových vědeckých titulů : časopis CELL.

Vědci objevili dlouho hledané funkce jedné rodiny proteinů, které potlačují vznik nádorů. Tyto proteiny se podílí na opravě poškození v DNA tím, že laicky řečeno zaplní zlom v DNA kopií nepoškozené genetické informace.

„Pokud ale tento proces selže, mohou neopravené mutace v DNA způsobit, že buňky ztratí kontrolu nad svým růstem a chováním, což může vést ke vzniku nádorů,“ uvedl Lumír Krejčí, vedoucí výzkumného týmu z Masarykovy univerzity.

brno2

 

„Výzkum jako takový zatím nevede ke zlepšení kvality života pacientů, ale pochopení mechanismu nám může pomoci určit, na co se máme zacílit. Očekávám, že pozornost vědců se nyní přesune právě na tento druh původce rakoviny, otvírá to totiž novou sféru možností, kde hledat specifické terapeutické látky,“ uzavřel Krejčí. Část jeho týmu se už věnuje hledání a testování látek, které budou usmrcovat specifické typy nádorů.

Celý článek a doprovodné video najdete ZDE

 

0 Komentáře

Komentujte

Chcete přidat komentář?
Zde můžete!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *