České zimní superpotraviny! Které to jsou?
Nejeden článek zmiňuje exotické potraviny a produkty, které vám mají zaručit zdravější životosprávu. Co se ale zaměřit na české potraviny? Které z nich posílí naši imunitu nebo dodají potřebné vitamíny a živiny? Začněme lovit ve svých vodách!
Abychom přežili období viróz ve zdraví, je hlavně třeba myslet na prevenci. Vsaďte na teplé oblečení, dostatek pohybu, spánku a v neposlední řadě i na důležité živiny! Kde je hledat?
Jablka
Jablka patří mezi velice oblíbené a hlavně zdravé ovoce. Obsahují totiž polyfenoly s antioxidačními účinky a rozpustnou vlákninu. Ta funguje jako prebiotikum a působí hlavně ve střevech, na kterých záleží náš celý imunitní systém. Jablka se dají jíst na mnoho způsobů. Jedním z nich je i formou kompotu. Uvařte jablka v menším množství vody, přidejte skořici a máte nejen něco teplého a zdravého do žaludku, ale také tím nastartujete vánoční atmosféru!
Kysané zelí
Kdo by to byl řekl, že naše české zelí má tak blahodárné účinky! Kysané zelí je skvělou zásobárnou vitamínů B. Dále je také bohaté na vitamín C, minerály jako hořčík, zinek a železo. Zelí dále pomáhá při tvorbě červených krvinek, stimuluje růst vlasů, posiluje srdeční svaly a hlavně imunitní systém, bez kterého se na podzim neobejdeme.
Česnek – král kuchyně
Je to právě česnek, který je mezi potravinami nejvíce opěvovaný. O jeho blahodárných účincích už snad nepochybuje vůbec nikdo. Pojďme si je tedy připomenout. Česnek obsahuje poměrně velké množství jodu, dále vitamíny, minerály a účinnou látku alliin, z níž se během trávení stává přírodní antibiotikum. Česnek pomáhá při bolestech žil, dále také snižuje krevní tlak, podporuje hubnutí a ničí střevní bakterie a plísně. O blahodárných účincích této potraviny se tradují příběhy už od nepaměti.
Jaké potraviny rádi konzumujete na podporu imunity vy?
Komentujte
Chcete přidat komentář?Zde můžete!