5 věcí, které zvyšují inteligenci! Poznejte, jak mozek tvoří nové neurony #1

Ještě před 20 lety se věřilo, že mozek se v dospělosti už nerozvíjí a nemůže produkovat nové neurony. V dnešní době se ale už zastává jiný názor. Mozek prostřednictvím procesu neurogenézy i nadále vytváří nové nervové buňky a to dokonce i ve starším věku. Existuje několik věcí z oblasti stravování a zdravého životního stylu, které tento proces umí podpořit a urychlit. V následujících pěti dílech se podíváme podrobně na každý z nich.

Číslo jedna z našeho seznamu věcí, které zvyšují inteligenci je překvapivě FYZICKÁ AKTIVITA.

Může to znít jako klišé, ale jedním z nejúčinnějších způsobů jak podpořit proces neurogenézy v mozku je pravidelná fyzická aktivita.  Zrychlení tlukotu srdce a a přítoku krve cévami například pomocí běhu, plavání či cyklistiky je výborným způsobem, jak zvýšit hladinu mozkového neurotrofického faktoru (BDNF) a trofického faktoru buněk (GDNF) – tedy právě dvou faktrů, které podporují neurogenézu.

3 sporty

Endorfiny uvolňované při fyzické aktivitě taktéž pomáhají minimalizovat úrovně kortizolu (stresového hormonu) a zároveň zvyšovat úroveň testosteronu, který podobně jako BDNF a GDNF podporuje proces neurogenézy.

Tyto hormony a růstové faktory aktivované fyzickou aktivitou jsou důležité i pro stárnoucího člověka, protože působí jako elementy zpomalující stárnutí a také zvyšují mentální kapacitu.

Za týden se podíváme na druhý faktor zvyšující inteligenci…

0 Komentáře

Komentujte

Chcete přidat komentář?
Zde můžete!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *