Jak fungují klouby?

Klouby – důmyslné „vynálezy“, bez kterých si svůj život nedokážeme představit. Jejich přítomnost si však mnohdy uvědomíme, až když už je příliš pozdě – když nás začnou bolet. Víte, kolikrát se pohne každý kloub v těle za jeden den? Počet pohybů každého kloubu je v desítkách tisíc, kolenní kloub kolem čtyřiceti tisíc, klouby mezi krčními obratli kolem šedesáti tisíc při běžné denní rutině. Není teda divu, že se naše klouby po čase opotřebují.

Jak vypadá kloub?

Kloub funguje na principu spojení dvou konců kostí, které chrání pevné, pružné a odolné pouzdro, chrupavka. Základními kameny chrupavky jsou buňky nazývané chondrocyty. Ty mají za úkol produkovat všechny látky, které v kloubu jsou, v potřebné kvalitě a množství. Mezibuněčná velmi hustá kapalina je tvořená složitými látkami, například chondroitinsulfáty a kyselinou hyaluronovou. Dětský kloub je na tom trochu jinak. Chrupavka je protkána cévami, takže při poškození se uzdravuje daleko rychleji. Počínaje pubertou cévy z kloubní chrupavky zcela ustoupí a pak je chrupavka odkázána na výživu z kloubního mazu.

Jak se kloub hýbe?

Pokud by se kloub a chrupavka třely pouze o sebe, dlouho by nám klouby nevydržely. Proto se v kloubním prostoru nachází vysoce účinný „lubrikant“, kyselina hyaluronová. S jakou lehkostí se kloub pohybuje si můžeme představit, když o sebe budeme třít třeba kostičky ledu.

Čím vznikají problémy?

Pokud dojde z různých důvodů k úbytku chrupavky, klesá i schopnost regenerace kloubu. Faktorů ovlivňujících kondici chrupavky je celá řada – například úrazy, nadváha, nedostatečné či nadměrné zatížení a genetické dispozice. Velké problémy s klouby mají například vrcholoví sportovci, kteří své klouby namáhají téměř nepřetržitě.

Jak se problémům vyvarovat?

Pokud chcete své klouby držet v kondici, existuje mnoho způsobů. Pokud patříte mezi ty, co klouby nadměrně namáhají, pro vás je pravou volbou ošetření autologní krevní plazmou. Toto ošetření má za následek regeneraci kloubů, a to díky vlastním krevním destičkám, které fungují jako skvělí opraváři. Dodejte i vy svým kloubům řádnou péči.

0 Komentáře

Komentujte

Chcete přidat komentář?
Zde můžete!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *