Co jste nevěděli o lidském těle

Věděli jste, že si tělo se spoustou věcí dokáže poradit samo? Řeč je o super schopnostech našeho vlastního těla. I když si to ani neuvědomujeme, naše tělo si s mnohými překážkami dokáže poradit docela samo. A v jakých případech například?

Jak si tělo dokáže pomoci?

V lidském srdci existují buňky, ze kterých mohou vznikat nové buňky srdeční svaloviny. Tým vědců vedený Jonasem Frisénem z Karolinského institutu ve Stockholmu zjistil, že se buňky v srdci průběžně obnovují. Ještě výjimečnější jsou játra. I když přijdete o 50 až 60 % jaterní tkáně, doroste do původní velikosti během několika měsíců. Kosti se také dokáží obnovit, což se projeví třeba při zlomeninách. U dětí stačí někdy už tři týdny, dospělí potřebují minimálně šest týdnů, než kost doroste do původního stavu. Kosti se tedy dobře hojí a lze je i úspěšně transplantovat. V chirurgii se proto k výplni a náhradě části kostí běžně užívají kostní štěpy. Jejich výhodou je, že se přibližně za jeden jediný měsíc kolem štěpu vytvoří nová kost, i když o něco křehčí než ta původní.

Dalším důkazem je hojení kůže. Ta se za cenu jizev dokáže obnovit. Každý den přicházíme o svrchní část pokožky, která se v šupinkách odlupuje a na její místo nastupují úplně nové hladké buňky. Lidské tělo je úžasný stroj, který funguje zcela nepřetržitě po několik desetiletí. Jaká tajemství ale ještě uvnitř skrývá? Zkusme se zaměřit na krev.

A co krevní destičky?

Naše vlastní krevní destičky jsou nositeli růstových faktorů, a právě růstové faktory umí fungovat jako skvělí buněční opraváři. Krevní destičky dokáží buňkám nařídit obnovu a také spravit ty poškozené. Plazma, v níž se podaří zachovat vysoké procento krevních destiček – neboli PRP (plazma bohatá na trombocyty), má tu úžasnou funkci, že hojí a regeneruje jako nic jiného na světě. Využívá se napříč medicínskými obory, například při úrazech kloubů, při jejich regeneraci, nebo také v situacích, kdy se pomalu hojí tkáně – po úrazu nebo operaci. Díky krevním destičkám můžeme opět žít naplno. Ošetření je vhodné pro ty, jejichž klouby dostávají pořádně zabrat – například vrcholoví sportovci, lidé s predispozicemi různých nemocí pohybového ústrojí a podobně. Vhodné je i pro ty, kteří své klouby chtějí regenerovat a dopřát jim jedinečnou péči. Zeptejte si i Vy svého lékaře na ošetření vlastní krevní plazmou PRP.

0 Komentáře

Komentujte

Chcete přidat komentář?
Zde můžete!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *