Jak předejít bolesti kloubů?

Na začátek je nutno říci – bolest kloubů rozhodně nepodceňujte! Často se za ní může skrývat i závažnější onemocnění – například artróza a artritida mohou mít stejné projevy, jako je bolest, ztuhlost kloubu, otok a podobně, ale jedná se o naprosto rozdílná onemocnění, jejichž příčina je různá.  Velmi často se objeví náhle, bez ohledu na věk a překvapí nás.

Onemocnění kloubů se vyskytuje nejčastěji v kloubech, které jsou vystaveny zátěži. Té jsou nejčastěji vystaveny klouby jako kolenní, hlezenní a kyčelní. Výjimku netvoří ani menší klouby jako například rameno, loket či páteř. V jejich případě za opotřebením stojí zejména nadměrné jednostranné zatěžování až přetěžování. Dalšími příčinami může být také nadváha, nedostatek pohybové aktivity, genetika, vrozené vady, špatné držení těla či například nevhodná obuv.

Dbejte i na prevenci

Chcete-li předcházet zdravotním problémům kloubů, a tedy i jejich bolesti, pokuste se vyvarovat nadměrnému přetěžování, hlídejte si svou váhu, dbejte hlavně na výživu a zdravý životní styl. Jako účinná prevence funguje aktivní pohyb, který ale nesmí přetěžovat klouby. Vhodné je například plavání nebo rehabilitace ve vodě, protože klouby jsou v tomto prostředí odlehčené, a tak s nimi můžeme snadněji pohybovat.

Jak klouby chránit?

Nejčastější příčinou bolesti kloubů je opotřebená kloubní chrupavka, která věkem a namáháním ztrácí svoji pružnost a ztenčuje se. Podpůrně mohou působit například přípravky s obsahem glukosamin sulfátu, chondroitin sulfátu, kyseliny hyaluronové a kolagenu. Jako vhodná prevence a léčba funguje ošetření A-PRP od společnosti RegenLab. To je založeno na principu re-aplikace autologní krevní plazmy, která je pacientovi vlastní.

Kdy vyhledat lékařskou pomoc?

Například při déletrvajících bolestech kloubů je nutné vyšetření odborným lékařem, který na základě výsledků stanoví diagnózu. Je třeba rozlišit, zda se jedná o poškození měkkých tkání kloubu, nebo zda jde o poškození samotné chrupavky. Lékaře vyhledejte i v případě, kdy se k bolesti přidávají další příznaky, např. otok, zatuhnutí, zarudnutí, či je bolest nesnesitelná.

0 Komentáře

Komentujte

Chcete přidat komentář?
Zde můžete!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *