Pět tipů jak pečovat o klouby

Drží naše tělo dohromady, umožňují nám pohyb, ale dokáží nás také pořádně bolet. Řeč je o kloubech. Ty si i v mládí zaslouží péči, aby nás na stáří nezlobily. Máme pro vás pět tipů, jak správně pečovat o klouby a dodat jim vše, co potřebují!

1.     Pohyb

Zdravý pohyb je nejlepší prevencí případných potíží do budoucna. Řeč je o pohybu, který rozhýbe celé vaše tělo a rozhýbe zatuhlé klouby. Většina z nás má sedavé zaměstnání, místo chození volí auto a volný čas tráví například doma u sledování filmů. Věděli jste, že byste denně měli nachodit alespoň 10 000 kroků? Pro lepší monitoring pohybu si můžete do svého chytrého telefonu stáhnout například krokoměr. Zkuste někdy auto vyměnit za krásnou procházku.

2.     Živiny

Nejvíce klouby zatěžují vrcholoví sportovci. Ti si mnohdy jednostranným pohybem mohou zadělat na pořádnou neplechu. Právě je pro ně je nejdůležitější klouby řádně vyživovat. Co se týče stravy, stejně jako svalům i kloubům prospívají bílkoviny. Dalšími látkami kromě bílkovin obsažených v mase jsou i želatinové prvky.

3.     Teplo

Říkaly to už naše babičky, a pravděpodobně věděly, o čem mluví. Klouby mají být v teple. Tím totiž předcházíte rizikům zánětů a otoků. Snažte se tedy své klouby držet v teple, například pokud je chladno v posilovně, noste delší kalhoty. Pokud je kloub bolestivý, bývá více citlivý a chlad tak můžeme velmi výrazně zaznamenat.

4.     Pryč s nadváhou!

Nadváha kloubům velice škodí. Menší nadváha takovým problémem ještě není. Riziková je vyšší nadváha, která nadměrně zatěžuje klouby vysokým tlakem. Pokud v takovém stavu tělesnou váhu shazujete, je nutné pohyb prodiskutovat s trenérem. V žádném případě se nedoporučuje při velké nadváze běhat, neboť zatěžujete klouby.

5.     Regenerace pomocí PRP

Výborným způsobem, jak regenerovat klouby, je aplikace ošetření PRP od švýcarské firmy Regenlab. Jedná se o patentovaný způsob léčby a regenerace kloubní chrupavky, který využívá pacientovi vlastní krevní plazmy a zejména regenerační schopnosti krevních destiček.

0 Komentáře

Komentujte

Chcete přidat komentář?
Zde můžete!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *