Jarní detox – jak na něj?

Nejvíce odpadních látek se v našem těle usadí v průběhu zimy. Pokud chcete vašemu tělo dopřát pořádný detox, jaro je tím nejideálnějším obdobím. A jak se vůbec takové zanesení odpadními látkami projevuje? Například špatným trávením, únavou, či nezdravě vypadající pletí. Samotné toxiny často pocházejí z jídla – ať už z toho nekvalitního, nebo z přejídání. Poradíme vám, jak správně detox provést a jaké by měly být jeho výsledky!

Viníkem může být i maso

Patříte mezi „masožrouty“? Jíte maso denně? Při trávení nadměrného množství živočišných bílkovin dochází k usazování odpadních látek, které tělo nedokáže tak snadno odbourat. Na stěnách buněk se tak vytváří povlak, který například zpomaluje metabolismus jedince a ten se tak může často cítit unavený. Navíc maso z velkochovů může obsahovat zbytky léků nebo těžké kovy.

Pokud jíte maso denně, může vašemu tělu chybět vláknina. Ideální poměr by měl vypadat následovně – menší podíl bílé mouky, větší množství zeleniny a ovoce a zejména celozrnných potravin! Právě tyto potraviny dokáží čistit naše střeva od odpadních látek, které se zde mohou hromadit roky až desetiletí!

Jak na to?

Určitě začněte pozvolna a nevrhejte se po hlavně do všemožných očistných kúr, které kolují na internetu. Vsaďte hlavně na zeleninu. Zkuste ji zakomponovat do všech pokrmů. Ať už do polévek, salátů, ochutnejte ji vařenou i pečenou. Ideálním dochucovadlem mohou být bylinky či oříšky.

Rozhodně se vyhněte slazeným nápojům a také kávě. Vsaďte hlavně na čistou vodu. Ideálně bychom měli při detoxu vypít větší množství tekutin, než jsme zvyklí, aby se veškeré odpadní látky mohly z těla vyplavit. Jako doplněk k čisté vodě můžeme zvolit například čerstvé ovocné a zeleninové šťávy.

Co z jídelníčku vyřadit?

Z jídelníčku vyřaďte maso, a dokonce i ryby. Taktéž se vyvarujte bílé mouce, vajíčkům, sýru, sladkostem, těstovinám a hotovým pokrmům. Pokud vás honí mlsná, sáhněte po ovoci. Rozhodně tyto tři dny nepijte alkohol, mléko a ani černý čaj. Pokud jste milovníkem kávy, její množství ubírejte postupně.

Jaké budou výsledky?

Každé tělo na detox reaguje odlišně. Většinou se objeví úbytek na váze, ale ten není ten nejpodstatnější. Výsledkem by měl být zdravý a nastartovaný organismus. Měli byste se cítit nabití energií, vaše pleť by měla být čistší a neměli byste se cítit „těžko“. Takovýto detox doporučujeme opakovat několikrát do roka.

0 Komentáře

Komentujte

Chcete přidat komentář?
Zde můžete!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *