Běh a jeho vliv na zdraví

Říká se, že chůze a běh jsou těmi nejpřirozenějšími pohyby. Množství vědeckých důkazů navíc potvrzuje, že pravidelná pohybová aktivita (150 minut týdně, což představuje 30 minut pětkrát týdně) – a běh zvláště – přináší prospěšné zdravotní účinky, které daleko přesahují podávání kterékoliv pilulky lékařem. Jak tedy běh pomáhá a v čem je prospěšný?

 

Běhání pomáhá při prevenci obezity, cukrovky 2. typu, srdečních onemocnění, vysokého krevního tlaku, mozkové mrtvice, některých druhů rakoviny a řady dalších nepříjemných onemocnění. Vědci navíc prokázali, že běhání podstatně zvyšuje kvalitu emocionálního a duševního života. Člověk si při běhání pročistí hlavu a mnohdy vyřeší i ty nejzapeklitější problémy.

Pokud i vy pravidelněji běháte, zkuste se zamyslet. Necítíte se po běhu šťastněji a spokojeněji? Mohou za to vyplavované hormony známých jako endokanabinoidy. Při běhu a dokonce i po něm navíc pálíte kalorie. Přitom naprosto stačí pozvolné tempo běhu! Není potřeba běžet jako o závod.

Běh dále stimuluje krevní oběh, zlepšuje distribuci živin krevním řečištěm i odvádění zplodin metabolismu. Snižuje se množství podkožního tuku. Pokožka běžce se tak prokrvuje a čistí. Běhání dokonce posiluje kolena, vazy i kosti!

Nejskvělejší na běhu je, že jej lze provozovat kdekoliv a kdykoliv. Ať už máte čas ráno či večer, bydlíte ve městě nebo na vesnici. Výborným pomocníkem je i hudba, která vám může pomáhat držet tempo. Tu byste však neměli mít příliš nahlas, abyste stále slyšeli své okolí a možné nástrahy.

Máte chuť po přečtení tohoto článku okamžitě vyběhnout? Ještě chvilku počkejte. Pokud nemáte s běháním zkušenosti, oslovte v začátcích trenéra nebo kamaráda a vyvarujte se i těchto chyb: příliš rychlý a dlouhý běh, dehydratace či nesprávná technika běhu.

Aby se vám stal běh radostí, je třeba volit postupné a správné kroky a také obuv. A hlavně – vytrvejte, odměna se dostaví.

0 Komentáře

Komentujte

Chcete přidat komentář?
Zde můžete!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *