Pupínky a rozšířené póry – proč nás trápí a jak na ně vyzrát?

Asi to znáte každá. O pleť pečujete, jak se dá, čistíte ji, mažete krémy, ale pupínky si vždycky najdou cestu. A mnohdy ne jen jeden. Někteří z nás dokonce trpí chronickým akné a pupínků se tak vůbec neumí zbavit. Proč na naší pokožce vznikají a jak se jich dá zbavit?

Zpočátku je nutno říci, že neexistuje nic zázračného, co by akné „vyléčilo“ jednou provždy. Pomoci mohou krémy na předpis od lékařů, mastičky z bylinek, nebo prostě čas. Vznik pupínků jde ale omezit. Nutno je najít spouštěcí faktory a porozumět své pleti. To může zabránit jejich vzniku, vám pomoci dosáhnout úlevy od příznaků a zlepšení stavu vaší pleti.

Prvním důležitým faktorem je strava. Ta se podepisuje na fungování celého našeho těla, pleti obzvlášť. Výzkumy o vlivu stravy na akné jsou sice nejednoznačné, většina vědců se však shodne na tom, že potraviny s vysokým glykemickým indexem a mléčné výrobky mohou u problematické pleti způsobit vzplanutí příznaků. Dále se jako o spouštěčích akné hovoří o pomerančích, cukru a nekvalitní čokoládě.  Klíčem ke zdravému tělu a zdravé pleti je zdravá vyvážená strava.

Dalším faktorem je kouření. To naší pleti velice škodí, jelikož mění složení kožního mazu. Pokud vás trápí problematická pleť a kouříte, zkuste kouření omezit, nebo přestat úplně.

Za nepěknou pletí může stát i zanedbání péče o ni. Nebo naopak nevhodná péče. Nešetrné čisticí pleťové přípravky na bázi mýdla a příliš horká voda mohou narušit přirozenou rovnováhu pokožky a vést ke vzplanutí příznaků. Některé přípravky péče o pleť a některé make-upy jsou též mastné a komedogenní, tj. ucpávají póry a způsobují akné. Svou pleť čistěte ráno a večer. Základem je před spaním odstranit veškerý make-up.

Velkým viníkem akné je stres. Zejména déletrvající úzkost nedělá pleti vůbec dobře a tvoří se akné. Navíc, pokud je člověk ve stresu, se významně snižuje rychlost hojení ran. Snažte se tedy najít způsob, jak se uvolnit. Pomoci může cvičení, relax, čas strávený s přáteli.

Krásná a bezproblémová pleť, to je běh na dlouhou trať, při které je nutné občas něco obětovat.

0 Komentáře

Komentujte

Chcete přidat komentář?
Zde můžete!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *