Dodejte vitamíny

Aby naše tělo mohlo správně fungovat, potřebuje přijímat optimální množství vitamínů a živin. Ty se do těla dostávají hlavně konzumací potravin. Jaké potraviny jsou ale na tyto vitamíny a živiny nejbohatší? Co bychom do svého jídelníčku měli zařadit?

Nejvíce živin a vitamínů obsahuje ovoce a zelenina. Při jejich koupi bychom měli dbát na jejich kvalitu a hlavně čerstvost. Nejvíce nám v tomto případě pomůže povrch ovoce a to, jaké je na omak. Veškeré plody by měly být bez povrchových vad a mít zářivou a lesklou barvu. Dále by měly být co nejméně vystavovány velkým výkyvům teplot, což vede ke ztrátě živin.

Výborné je hlavně sezónní ovoce a zelenina, jelikož mnohdy pochází nedaleko od místa nákupu a tak nemohlo být nijak zničeno dlouhým cestováním. Většinou si také můžeme přímo ověřit, odkud pochází a za jakých podmínek se pěstovalo.

Některé plody je zapotřebí loupat, ale pokud to není nezbytně nutné, zkuste se tomu vyhnout. Právě nejvíce živin a vitamínů se totiž mnohdy skrývá právě ve slupce. Jako příklad můžeme uvést brambory. Pokud je před úpravou řádně omyjete, není vůbec důvod je loupat, hlavně ty rané.

Velkým hitem jsou i superpotraviny, což jsou potraviny, které mají jedinečné množství živin a vitamínů. Řeč je například o chia semínkách, konopném semínku, goji, chlorelle a dalších. Tyto potraviny znali již naši předci a my jim mnohdy jen opět přicházíme na chuť! Mezi superpotraviny například patří i oříšky, které jsou velice bohaté na zdravé oleje a jsou vhodné i jako chutná svačinka. Není tedy vůbec obtížné je zařadit do jídelníčku.

Nezapomeňte, že vyvážená strava je základ. Proto zkuste konzumovat například i ryby a mořské plody, které jsou bohaté na jód. Výborným zdrojem vlákniny, bílkovin, sacharidů a vitamínů jsou třeba luštěniny. Velice populární se například stává quinoa nebo cizrna.

Je důležité mít na paměti, že správně by veškerá strava měla být konzumována v malých porcích a hlavně pravidelně, v průběhu celého dne. Zapomínat by se také nemělo na přísun tekutin a to hlavně v letních měsících.

0 Komentáře

Komentujte

Chcete přidat komentář?
Zde můžete!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *