Snídaně

Ne nadarmo se říká, že je snídaně základem dne! Snídaně obsahuje až 25% denního přísunu energie a má tělo nastartovat a připravit na celý den. Mnoho z nás snídani zanedbává, nemá na ni čas nebo slupne na poslední chvíli něco, co tělu vůbec na ten dobrý start nepomůže. Co by tedy člověk měl snídat, aby ho to zasytilo a navíc, aby to bylo tělu prospěšné?

Snídaně by správně měla obsahovat tzv. pomalé cukry, bílkoviny a tuky obsažené zejména v mléčných výrobcích, jako v jogurtech, sýrech či tvarohu. Snídat můžete i vejce, libovou šunku, ovoce, zeleninu a třeba i müsli. To vše můžete doplnit nejlépe celozrnným pečivem. Nejlepší je snídani konzumovat do hodiny od probuzení.

Je ale potřeba si dát pozor na hodně věcí! Snídáte jogurt a müsli a říkáte si, jak dobře pro své tělo děláte? Paradoxem je, že i ono müsli, které je často považováno za zdravé, být zdravé vůbec nemusí. Důležitý je obsah umělých sladidel a barviv jak v müsli, tak jogurtu.  Takový správný jogurt by měl obsahovat co nejméně přísad navíc. Jako například sirupů, sladidel, čokolády. Zkuste si obyčejný bílý nebo řecký jogurt osladit medem nebo přidat ovoce.

Snídaně nutně nemusí být každý den stejná. Zkuste potraviny kombinovat, zkoušejte nové věci. Novým trendem, co se týče snídaní, jsou například superpotraviny jako třeba chia semínka, goji, oleje a mnoho dalších. Těmi své pokrmy můžete například ozdobit nebo z nich rovnou něco vytvořit. Na internetu je k nalezení nepřeberné množství receptů. Například chia semínka se dají přes noc namočit do vody a poté přidat do různých šťáv a džusů.

Pokud nezvládáte velké porce, začněte pozvolna a hlavně se do jídla nenuťte. Sbalte si ho třeba s sebou a nasnídejte se později v klidu v práci. Jestliže patříte mezi ty, kteří do sebe po ránu vůbec nic nedostanou, zkuste svému tělu alespoň doplnit tekutiny. Může to být například voda s kapkou citronu, džus nebo smoothie.

Nezapomínejte, že ať už snídáte cokoliv, měli byste si snídani vychutnat v klidu a beze spěchu. Dopřejte tedy svému tělu každé ráno alespoň pět minut. V budoucnu se vám za to odmění.

0 Komentáře

Komentujte

Chcete přidat komentář?
Zde můžete!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *