Jak bojovat proti horku

Venku už občas bývá až nesnesitelné horko. V noci se nám špatně spí, přes den se potíme a snažíme se vyhýbat přímému slunci. Jak se v těchto perných letních dnech ochladit? Pomoci nám mohou jednoduché rady a triky, ale také třeba i vhodné potraviny!

Asi každý z vás tuší, že se ve velkých vedrech nedoporučuje vycházet na přímé sluníčko v pravé poledne. Právě v ten moment je totiž slunce nejvýše a teplota venku dosahuje rekordních hodnot. Pokud přece jen i v tento čas musíte ven, zapomeňte na pokrývku hlavy (například letní klobouky jsou toto léto velkým trendem) a sluneční brýle.

Pokud se chcete vyhnout velkému vedru i ve svém bytě či domě, mějte po celý den zatažené závěsy a žaluzie! Sluníčko tak přes den, kdy jste v práci, do bytu nezáří a večer tak můžete přijít do příjemného chládku.

Vaše tělo v letních měsících ztrácí hodně vody a to hlavně proto, že se více potíte. Proto nezapomeňte tělu dodávat o něco více tekutin, než jste zvyklí v průběhu roku. Tělo se díky většímu množství vody bude moci lépe vypořádat s horkými letními teplotami. Tekutiny můžete tělu dodat i konzumací potravin, které jsou právě plné vody, hlavně ovoce a zeleniny.

Většina druhů ovoce a zeleniny, zejména té sezónní, obsahuje spoustu vody a je dobrým zdrojem třeba draslíku. Na léto je tak ideální volbou. Nejoblíbenější letní pochutinou je například vodní meloun, který je tvořen z 95% z vody a dalších minerálních látek. Podobně na tom je třeba bobulovité ovoce. To má navíc protizánětlivé účinky, což může pomoci, pokud to přeženete například s opalováním.

Dále s horkem bojuje pro někoho možná překvapivá potravina – chilli paprička! Ty totiž stimulují pocení tím, že rozšiřují cévy, umožňují zvýšené pocení, a tudíž i větší ochlazení těla. V létě se tedy nebojte ani kořeněného jídla.

A jak s horkými teplotami bojujete vy? Podělte se o vaše rady.

0 Komentáře

Komentujte

Chcete přidat komentář?
Zde můžete!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *