Jak odolat, když vás honí mlsná?

Znáte to, večer u televize koukáte na nějaký krásný film a začne vás honit mlsná. V takovémto případě mnohdy sáhnete po bramborových lupínkách, čokoládě nebo třeba smícháte vše dohromady. Žaludek si sice zaplníte, ale poté se vám spí těžko a někdy máte dokonce výčitky. Jak tedy přemoci mlsnou? Dá se najít nějaká zdravá alternativa?

 

Nejprve se zamyslete, jestli pocitově opravdu máte hlad, nebo se jedná jen o psychický stav „musím si něco dát“. Pokud je to opravdový hlad, najezte se. Pokud ne, hledejte příčinu tohoto nutkání. Pomoci může například změna aktivity, kontakt s blízkými a podobně.

Zahnat mlsnou může i obyčejná sklenice vody s citronem. Je to právě dehydratace organismu, která může vyvolávat pocit hladu. Dejte si tedy sklenici vody. Samotný citron také napomáhá se zahnáním hladu, proto ani pár kapek neuškodí a navíc doplníte i potřebný vitamín C ve vašem těle.

Pokud ani tyto rady nepomáhají, jednoduše se vyvarujte nakupování nezdravých potravin. Nebo je vyřaďte ze zásob. Pokud totiž nebudete mít tyto potraviny na očích a hlavně po ruce, bude pro vás daleko obtížnější se k nim dostat. Tímto způsobem se je taky můžete zcela odnaučit konzumovat. Namísto těch nezdravých naopak nakupte různé alternativy – jako zeleninové chipsy, nesolené oříšky, ovoce či bezlepkové sušenky. Pak můžete bez starostí mlsat a nijak to neovlivní vaši tělesnou váhu!

Pozorujte své tělo a začněte si všímat, kdy máte právě největší chutě hřešit. Je to ráno nebo večer? Mnohdy se tyto chutě objevují kolem 15. hodiny, kdy tělu začíná docházet cukr. Zkuste v té době vyrazit na krátkou procházku nebo si dejte například jablko.

Nezapomínejte, že pokud jde opravdu do tuhého, věčným „zahnávačem“ hladu a chutí je sex a láska. Sex vyplavuje serotonin a dopamin, hormony, které vás ihned nabudí a naplní pocitem štěstí. Věřte, že na jídlo už si pak ani nevzpomenete.

0 Komentáře

Komentujte

Chcete přidat komentář?
Zde můžete!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *