Které potraviny nám kazí postavu a náladu

K létu neodmyslitelně patří plavky, krátké topy, sukně a šaty. Každá žena se chce cítit krásná a spokojená se svou postavou. Kolem nás ale číhá mnoho dobrot, kterým je těžké se vyhnout, a v mnoha případech dokáží zkazit naši postavu, na které jsme přes celý rok pracovaly.

Přitom existuje mnoho alternativ, kterými lze nezdravé jídlo nahradit. Nejen, že tyto potraviny mohou kazit naší postavu, dokonce se kvůli některým z nich budeme cítit takzvaně pod psa. Čemu se tedy ve svém stravování vyhnout?

Mezi potraviny, které dovedou změnit náladu, se řadí například synteticky vyráběná barviva. Takzvaná „éčka“ obsahuje už kdejaká potravina. Není „éčko“ jako „éčko“!  Rozhodně čtěte příbalové informace a vyhněte se těmto dochucovadlům a barvivům co možná nejvíce. Například barviva E102, E110 nebo E120 mohou mít negativní vliv na naši náladu, vyvolávat alergické a astmatické reakce a přispívat k hyperaktivitě dětí.

Dalším „kazičem“ postavy je cukr. Cukr a některá sladidla dovedou narušit nervové funkce v těle a dále způsobují rozkolísání hladin cukru v krvi a vyvolávají podráždění, neklid a bolesti hlavy. Není jednoduché se cukru vyhnout, jelikož jej obsahuje téměř každá potravina. Alespoň doma tedy zkuste konzumaci cukru omezit a oslazovat různými alternativami. Dá se například sladit ovocem! Výbornými zdroji cukru jsou například banán nebo datle.

Teď špatná zpráva pro všechny milovníky mléčné čokolády. Ta totiž obvykle obsahuje velké množství nekvalitního tuku a bílého cukru. Jak už bylo zmíněno výše, cukr škodí nejen postavě, ale také psychické pohodě. Po prvotní euforii z velké dávky sladkého se po chvíli dostaví nepříjemné pocity. Mléčnou čokoládu tak zkuste nahradit kvalitní hořkou čokoládou s vysokým podílem kakaa. Ta totiž, na rozdíl od mléčné čokolády, obsahuje hlavně kakaové boby, které jsou zdrojem vitaminů a minerálních látek a hořčíku.

Poslední potravinou, která rozhodně patří mezí nezdravé, je glutaman sodný. Tato krystalická látka sice prodlouží životnost výrobku hned o několik měsíců, avšak už z této podstaty se nejedná o nic zdravého. Jedná se také o dochucovadlo, které se v potravinářství používá asi nejvíce. Najdete ho především v jídle z fast foodů, mrazených jídlech, polotovarech a instantních jídlech, ale i v omáčkách a kořenících směsích. Nadměrná konzumace glutamanu sodného způsobovat podrážděnost, poruchy spánku a dokonce i deprese. Vůbec nejhorší jsou soli označované E621 – 625. Tak si na ně dejte pozor!

0 Komentáře

Komentujte

Chcete přidat komentář?
Zde můžete!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *