Lepek – očista nebo módní trend?

Ačkoliv je bezlepková dieta určena hlavně pro celiaky, z nějakého důvodu nabírá stále více na popularitě i u zcela zdravých lidí. Jedná se o jakýsi módní trend, nebo je lepek obecně tělu ne zcela prospěšný? Je vyloučení lepku v obecném měřítku dobré, nebo špatné?

 

Lidé přestávají jíst lepek z mnoha důvodů. Hlavním důvodem jsou zažívací potíže. Pokud však celiakii nemáte a lepek i přesto vysadíte, je zcela možné, že zažívací potíže můžou mít zcela jinou příčinu. Tu je potřeba najít. Vysazením lepku si třeba ani nepomůžete. Dalším důvodem, proč lidé lepek zcela vylučují z jídelníčku, je snaha zhubnout. Jiní mají na tzv. gluten free potravinách mnohem více energie a lepší pleť.

Existuje celiakie a alergie na lepek. Co se týče alergie na lepek, za ni „můžou“ protilátky typu IgE zaměřené proti lepku a nástup reakce bývá velice rychlý (jednotky až desítky minut po konzumaci lepku). Trvání však nemusí být celoživotní, někdy dokonce sama odezní. U celiakie je to již horší, ta má autoimunitní charakter, nástup reakcí je pomalý (hodiny až dny po konzumaci lepku) a je celoživotní.

Jak ale připouští odborníci, pro zdravého člověka není bezlepková dieta nutná. Odlehčení a pocit zlepšení zdravotního stavu po vyloučení lepku může znamenat, že se lépe stravujete: pečivo nahrazujete zeleninou, přijímáte méně soli a cukru apod. Nemusí být tedy hned viníkem lepek. Pokud totiž vyloučíte lepek ze stravy úplně, můžete trpět nedostatkem vlákniny a cítit se pak unavení a podráždění.

Chcete-li se cítit dobře, sportujte a věnujte pozornost svému jídelníčku. Ale pozor, nenechte se ovlivňovat aktuálními trendy. Poslouchejte své tělo a nevyřazujte lepek jen proto, že to tak dělají ostatní. Zaměřte se na základní nutriční složky – bílkoviny, sacharidy, tuky a vlákninu. Dodávejte svému tělo to, co potřebuje. Většinou vám vaše tělo dá jasně najevo, co potřebuje a co mu naopak přebývá. Pokud vám tedy po potravinách obsahujících lepek opravdu není dobře, zkuste navštívit odborníky.

0 Komentáře

Komentujte

Chcete přidat komentář?
Zde můžete!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *