Jak pečovat o sluncem spálenou pokožku?

Léto, letní dovolené, silné sluneční záření… stačí chvilka na sluníčku bez dostatečné ochrany a naše pokožka začíná červenat. Spálit se je opravdu snadné. Nejen, že je takto popálená pokožka velmi citlivá na dotek a bolestivá i několik dní, takovéto popáleniny mohou mít i daleko vážnější důsledky. Jak se o spálenou pokožku starat? A jak se spálení vyhnout?

Jak se pokožka spálí?

Sluneční paprsky jsou pro lidské zdraví velice důležité. Avšak nesmíme zapomenout, že nic se nemá přehánět. UV záření dělíme na 3 typy – UVC, UVA a UVB. UVC nám nemusí dělat starosti, absorbuje jej totiž ozonová vrstva atmosféry. Díky UVA záření se krásně opalujeme a konečně UVB, které vyvolává erytémy, tedy ono spálení od slunce. Zarudnutí značí jediné – porušení buněčné vrstvy pokožky. Přílišné vystavování nechráněné pokožky slunečnímu záření tak vede k předčasnému stárnutí, vzniku vrásek na kůži. V krajních případech i k vážným zdravotním komplikacím.

Jaké jsou druhy spálení?

Možná to sami znáte – někdy je pokožka lehce začervenalá a citlivá, ale druhý den není po začervenání ani památky. V tomto případě se jedná o mírné spálení kůže. Dalším druhem je střední spálení, kdy se na pokožce začínají objevovat i malé bílé puchýřky. Později dochází i ke sloupávání pokožky. Posledním druhem je těžké spálení, kdy je pokožka tmavě červená. Výjimečné nejsou ani zimnice, bolest hlavy, nevolnost, závratě a horečka.

Jak se spálení vyhnout?

Základním pravidlem je prevence – před pobytem na sluníčku naneste vhodnou ochranu v podobě opalovacího krému s vyšším faktorem (zejména, pokud máte světlý pigment). Aplikace opalovacího krému by se měla během dne opakovat. Zejména kolem poledne bychom se měli slunečním paprskům zcela vyhýbat.

SOS, mám spálenou pokožku!

V první řadě je nutno pokožku zchladit, například studenými obklady. Na trhu existuje i řada krémů po opalováním s důležitou složkou – aloe vera, která je výborným pomocníkem právě na spálenou pokožku. Existuje mnoho „babských“ rad jak zklidnit začervenalou pokožku. Například ji potírat bílým jogurtem. Pokud se ale chcete zaměřit na opětovnou regeneraci a výživu pokožky, vsaďte na Silk Body sérum od značky Neauvia. Toto sérum totiž obsahuje růstové faktory (EGF a KGF), které stimulují replikaci a aktivitu buněk a také zpomalují proces stárnutí. Navíc díky hedvábným bílkovinám vyhlazují pokožku a poskytují extrémně příjemný pocit na dotek. Přesně toto si Vaše pokožka po opalování zaslouží.

0 Komentáře

Komentujte

Chcete přidat komentář?
Zde můžete!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *