Když bolest není Váš kamarád

Věděli jste, že ztuhlost kloubů trápí po padesátce až dvě třetiny lidí? Od ztuhlosti je to bohužel k bolesti kloubů už jen malý krůček. Mnoho z nás bere bolest kloubů jako samozřejmost, něco, co má spojitost se stárnutím nebo opotřebením organismu. Na bolest si však není možno zvykat! Taková bolest kloubů by se měla zavčasu řešit. A z jakého důvodu mohou klouby bolet? Příčinou může být porucha obranného systému, infekční onemocnění, nadměrná zátěž, zranění, ale i dědičné vady.

O čem svědčí bolest kloubů

Bolest kloubů, jejich ztuhlost, následně i omezená hybnost, to vše jsou počáteční projevy artrózy. Že už jste o artróze slyšeli? Není divu! Toto onemocnění je nejčastější příčinou operací s využitím kloubních náhrad, a ženy jím dokonce trpí pětkrát častěji než muži.

Jak bolest vzniká?

Počátek tohoto onemocnění vzniká v chrupavce, která během života nebo nadměrným opotřebením postupně ztrácí pevnost a pružnost. V mnoha případech se ztenčuje, a dokonce může docela zaniknout. Čím je chrupavka tenčí, tím při pohybu dochází k většímu tření a podráždění. Konce kostí v kloubu zůstávají odhalené a na jeho okrajích se vytvářejí výrůstky, které mohou kloub dokonce deformovat. Právě tato deformace může ohrozit hybnost kloubů, ale také způsobuje bolest našich kloubů. Avšak této bolesti se dá poměrně jednoduše zbavit.

Plazmou proti bolesti

Slyšeli jste už o ošetření s názvem PRP? Jedná se progresivní biologickou léčbu krevními destičkami. Jelikož se jedná o léčbu vlastními biologickými prostředky, pacient se vyhne možnosti odmítnutí látky jeho vlastním tělem. Je to právě švýcarská firma RegenLab, která si tuto bezpečnou metodu léčby kloubů nechala patentovat. Samotné růstové faktory podporují ve tkáních pohybového aparátu – ať už ve vazech, šlachách, chrupavkách i kostech – hojivé a regenerační schopnosti. Pacient se v mnoha případech může vyhnout i hrozící operaci.

0 Komentáře

Komentujte

Chcete přidat komentář?
Zde můžete!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *