Nejlepší potraviny na podzim!

Venkovní teploty už rozhodně nejsou letní. Nastal podzim. Pro někoho z nás oblíbené roční období, pro mnohé ale období plné nehezkého počasí a špatné nálady. Tato roční doba je ale ideální na to, abychom se před zimou nadopovali vitamíny a posílili tak svou imunitu! Jak toho docílit? Upravte svůj jídelníček! Pokud tak uděláte, bacily pak u vás nebudou mít šanci. A jaké potraviny zařadit do jídelníčku? To vám hned povíme.

Konzumujte nejlépe potraviny, které byly vypěstovány v tomto ročním období. Mají totiž největší množství živin, minerálů, vitamínů, a hlavně jsou v tu chvíli nejchutnější. Jíst sezonně je skvělé hned z několika pádných důvodů: potraviny jsou čerstvé, chutné a navíc za výbornou cenu! A jaké potraviny jsou typické pro podzim?

Zkuste se porozhlédnout kolem. Nejsou ve vašem okolí nějaké farmářské trhy? Zde obvykle naleznete lokální potraviny, které jsou mnohdy čerstvě utržené ze stromu nebo vykopány ze země. Nynějším sezónním ovocem jsou tak hrušky, švestky, jablka, ale také ořechy, které navíc obsahují velké množství vitamínů a živin. Veškeré ovoce je nejlepší jíst čerstvé – tepelná úprava může snížit množství vitamínů a živin.

A jak jsou na tom jablka? Asi byste to do nich neřekli, ale jsou pro naše tělo velice prospěšná! Jablka obsahují velké množství vitamínu C a vlákniny. Dále v nich najdeme živiny a antioxidanty, které posilují imunitní systém a vážou na sebe volné radikály. Mimo vitamín C obsahují i vitamíny E a A, které chrání cévy, snižují riziko srdečních chorob a chrání pokožku před škodlivými slunečními paprsky.

Vsaďte i na ovocné šťávy a ovoce různých barev! Ty tělo pročistí a mohou fungovat i jako náhrada snídaně nebo svačiny. Pro větší podíl vlákniny sáhněte po smoothies. Do nich lze rozmixovat i semínka či další jiné superpotraviny. Dalšími sezónními surovinami jsou – řepa, dýně, růžičková kapusta, brambory nebo také křen! Ten má jedinečnou léčivou sílu a je jinak známý jako životabudič. Výrazně podporuje imunitu. Léčí záněty dýchacích a močových cest a podporuje trávicí systém.

A jaké jsou vaše oblíbené podzimní potraviny? Pěstujete si něco i sami na zahrádce?

0 Komentáře

Komentujte

Chcete přidat komentář?
Zde můžete!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *