Opalování

Venku už nádherně svítí sluníčko a my mnohdy vyrážíme do přírody, opalovat se na deku nebo na piknik. Zapomínáme ale, že i když ještě není léto, sluníčko už teď pálí více než dost a tak bychom měli naši pokožku chránit už nyní!

Řeč je o opalovacích krémech a pravidelné hydrataci pokožky, která v těchto teplých měsících dostává pořádně zabrat! Opalovací krémy kombinují organické a neorganické přísady, které zamezují slunečnímu záření, aby se nedostalo hluboko do kůže. Krém bohužel nezadrží všechno, ovšem pomůže. Opalovací prostředky existují v různých formách – krém, mléko, olej či sprej a jejich obaly jsou plné slibů a tvrzení. Proto je velice důležité si vybrat ten správný!

Opalovací prostředky, jak už bylo zmiňováno, blokují ultrafialové záření (UV). UV záření se dělí na tři druhy – UV-A, UV-B a UV-C. UV-C člověka vůbec neohrožují, protože jej pohltí zemská atmosféra vysoko nad námi. Naopak UV-A se dostává hluboko do pokožky a může způsobit stárnutí pokožky, v některých případech i rakovinu. UV-B je zodpovědné za opalování a případné spálení kůže, které může být i velice bolestivé.

Jak ale vybrat správný opalovací krém? Etikety toho mnohdy naslibují, ale realita může být jiná. Většina opalovacích prostředků užívá 3 druhy ingrediencí – UV filtry, které pokožku chrání před zářením, hydratační přísady, ty mají za úkol udržovat pružnost pokožky, a vyživující a ochranné přísady, které mají pokožku chránit před podrážděním.

Velice důležité je i číslo SPF, neboli Sun Protection Factor, který udává, jak účinný prostředek na opalování je a nakolik nás ochrání před škodlivým zářením. SPF označuje, kolikrát je možné prodloužit dobu, kdy je pro člověka bezpečné zůstat na slunci. Pokud se bez ochrany začnete pálit do deseti minut, SPF 15 znamená, že čas znásobíte 15 a můžete na slunci zůstat minut 150.

Při aplikaci nezapomínejte, že i když obal tvrdí, že je krém voděodolný, je aplikaci po koupání lepší opakovat. Vyhnete se tak nechtěnému spálení, které je nejen škodlivé, ale mnohdy i velice bolestivé!

0 Komentáře

Komentujte

Chcete přidat komentář?
Zde můžete!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *