SOS – naše klouby trpí

Zdravý životní styl je v posledních letech na vzestupu. Vyvážená strava, dostatečný pohyb. Nutno ale dodat, že jsme ještě pořád značně vzdáleni ideálnímu stavu. Kupříkladu v celoamerickém průzkumu, konaném jen před pár lety, výzkumníci přišli na to, že až 59 % Američanů nikdy v životě neprovádělo žádnou výraznější fyzickou aktivitu déle než 10 minut týdně. Upozorňujeme, že nikdy v jejich životě! Toto číslo je alarmující a může za něj zejména doba počítačů. V momentě, kdy se náš život odehrává zejména online, naše těla začínají na sedačkách a kancelářských židlích pozvolna uvadat. Zrodil se tzv. sedavý styl života, tedy styl, který je škodlivý pro naše zdraví a pohybový aparát.

Jak je na tom ČR?

Naše klouby tímto novým způsobem života trpí. Jsou totiž zvyklé, že je naše tělo stále v pohybu. Dříve se lidé při práci daleko více hýbali. Dnes se onen pohyb smrsknul na pohyby myší a pohyby prstů po klávesnici. Říkáte si, že se tato situace týká jen Ameriky? Jste na omylu. Česká republika je podle loňské zprávy světové zdravotnické organizace druhý nejobéznější stát v Evropě (první je Malta) a pátý nejobéznější stát na světě. A právě obezita má velký vliv na naše klouby.

Pomozme svým kloubům

Pokud si začínáte všímat obtíží při pohybu nebo občas, například po ránu, cítíte bolest, nečekejte a navštivte ortopeda, který Vás vyšetří a navrhne další postup. Některým jedincům pomůže i změna životního stylu – například přechod na zdravější stravovací návyky nebo pravidelná lehká pohybová aktivita apod., jindy je ovšem pomoc lékaře nutná. Jak se klouby nejčastěji léčí? U většiny ortopedických problémů se využívají tři typy účinných látek – kortizon (steroid), kyselina hyaluronová nebo PRP (plazma bohatá na trombocyty). Právě kyselina hyaluronová hloubkově hydratuje klouby za účelem obnovy jejich bezproblémové funkčnosti, dále dokáže zmírnit bolest, a to na čtyři až osm měsíců. Nejúčinnější metodou je revoluční švýcarská DNA terapie s názvem RegenPlazma. Ta využívá potenciálu naší vlastní plazmy – hojit a regenerovat jako nic jiného. PRP se rovněž může aplikovat ve spojení s kyselinou hyaluronovou, a dosáhnout tedy ještě lepších výsledků.

Trápí Vás sedavý způsob života?

V dnešní době je opravdu těžké vyhnout se sedavému zaměstnání. I přesto pro Vás ale máme radu. Pokud máte sedavou práci, alespoň jednou za hodinu vstaňte a protáhněte se. Když k tomu přidáte zhruba 30 minut denní aktivity – cvičení, chůze, běh, uleví se Vám. To není takový problém, ne? Tak vstaňte i Vy a pořádně se protáhněte 😊.

0 Komentáře

Komentujte

Chcete přidat komentář?
Zde můžete!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *