Zbavte své tělo škodlivin – vyzkoušejte detox!

Padá na vás únava, bolest hlavy, nic se vám nechce. Toto jsou klasické projevy jarní únavy, která přichází po dlouhé zimě bez slunečního svitu.

Teď je ten správný čas váš organismus opět pořádně nastartovat! Ptáte se jak? Zkoušeli jsme už někdy detox?

Do ničeho se nevrhejte po hlavě!

Detox v podstatě znamená určité vysazení jídla nebo určitých pokrmů za účelem pročištění vašeho těla. Existuje mnoho jídelníčků, rad, triků, ale je zapotřebí mít na paměti, že nic se nemá přehánět! Pokud na detox nejste zvyklí, začněte pomalu. Naprostá změna životního stylu ze dne na den by vašemu tělu mohla spíše uškodit, než mu pomoci!

Začátky jsou nejtěžší

Je potřeba se ale na takovýto krok připravit nejen fyzicky, ale i psychicky. Nedostatek potravy totiž váš mozek může velice překvapit. Ne vždy pozitivně. Proto je zapotřebí si uvědomit, že tato změna není trvalá a bude trvat jen pár hodin nebo dní. Odříct si něco, co máte rádi, může být velice náročné. U detoxu postupujte pomalu. Vyzkoušejte nejdříve jednodenní detox a poté můžete postupně přidávat. Podle odborníků jsou nejúčinnější detoxikační kúry, které trvají 21 dní! To už je ale jen pro otrlé.

Připravte si domácnost

Je zapotřebí se na detox řádně přichystat. Sestavte si plán, nakupte si vhodné suroviny a hlavně z cesty ukliďte všechno, co by vám vaši kúru mohlo pokazit! Čokolády tedy zastrčte hluboko do skříněk, slané krekry schovejte do šuplíku. Jak se říká, co oči nevidí…. Hodit se vám naopak mohou kuchyňské přístroje jako je odšťavňovač, mixér, škrabka na zeleninu nebo struhadlo.

Čeho se vyvarovat

Rozhodně se do ničeho nenuťte! Pokud vám detox nedělá dobře, cítíte se velmi slabá nebo na vás dokonce jdou mrákoty, okamžitě ho ukončete! Rozhodně nic nelámejte přes koleno. Pokud však přece jen vydržíte, zkuste se vyvarovat alkoholu, vynechte cukry, produkty živočišného původu, kávu, sůl a dochucovadla.

Co naopak můžete?

Výborné jsou vařené a dušené ryby, zelenina, luštěniny a sezonní ovoce. Sáhnout můžete i po bylinkách, které skvěle nahradí koření, a hlavně nezapomeňte dostatečně pít! Skvělá je čistá voda a detoxikační čaje. Celému procesu mohou pomoci i lymfatické masáže. A co vy? Vyzkoušeli jste někdy detox? Jaký to na vás mělo účinek?

0 Komentáře

Komentujte

Chcete přidat komentář?
Zde můžete!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *